Forum.orozje.net

Splošna debata o strelskih zadevah!


airsoft


  FAQ FAQ  Forum Iskanje   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Forum je zaklenjenReloading center

 Odgovori Odgovori
Avtor
Artek Poglej vse
Administrator
Administrator
Avatar

Včlanjen: 01 Januar 2006
Kraj: Slovenia
Status: Odsoten
Objave: 268
Direct Link To This Post Tema: Reloading center
    Objavljeno: 25 Marec 2010 ob 13:23
Forum o reloadingu smo prestavili na naslov: http://reloading.orozje.net, zato bo forum o polnjenju ostal zaklenjen.

Na reloading center lahko poleg vprašanj glede polnjenja, tudi sami prispevate razne videe, polnitve, slike, itd..

Smodnik – priprava za kemijske poskuse
Smodnik je izjemno lahko izdelati, zato se večkrat uporablja pri kemijskih poskusih, tudi v šolah. Vsekakor pa velja, da je smodnik izjemno nevaren, zato nas se izdelave lotijo le najbolj vešči, pri tem pa naj delajo previdno in uporabljajo zaščitna sredstva. Zgolj zato, da dijakom demonstriramo blisk in pok, se ne izplača tvegati poškodbe.
Da bi izdelali smodnik, so potrebni soliter, oglje in žveplo, torej sestavine, ki se najdejo v vsakem šolskem kemijskem laboratoriju. Da bi bil smodnik kakovosten, je treba natančno upoštevati razmerja: 75% solitra, 15% oglja in 10% žvepla. Potrebne so torej le tri kemikalije, zato ni nič čudno, da so smodnik Kitajci poznali že pred mnogo leti.
Za pripravo smodnika se priporoča tako imenovani »mokri« postopek, kajti pri suhem, kjer vse sestavine zgolj temeljito premešamo (dokler ne dobimo homogene zmesi), velja za nevarnega, saj lahko pride do vžiga. Poleg tega s suhim mešanjem tudi kakovost smodnika ni najboljša in bo gorel počasi.
Pri »mokrem« postopku lahko vse tri sestavine mešamo z minimalno količino vode, ali pa z vročo vodo na hitro prelijemo samo soliter in nato primešamo žveplo in oglje. Mešanica mora biti med mešanjem topla, kasneje pa jo je seveda treba ohladiti in posušiti. Kakšen je celoten postopek podrobno ne bomo razlagali, kajti – kot smo že povedali – je smodnik nevaren, in za nevarno velja tudi njegova kemijska priprava.
Če je smodnik dobro narejen, bo ob preizkusu (kjer ga uporabimo zgolj nekaj gramov in ga prižgemo s pomočjo vrvice) zgorel izjemno hitro in s svetlim bliskom. Če je vlažen, snovi niste dobro zmešali, jih niste dobro zmleli, ali pa niso v pravem razmerju, potem bo gorel počasi in slabo (oziroma sploh ne bo), ali pa bo ena od snovi pri gorenju ostajala.
Opozorilo: Izdelave smodnika se nikoli ne lotevajte, če za to niste strokovno usposobljeni!


Uredil Artek - 07 Junij 2013 ob 15:52
Administrator
www.artekcenter.com
Na vrh
 Odgovori Odgovori

Forum skok Forum dovoljenja Poglej vse

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.68 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2010 Web Wiz

Stran prikazana v 0,703 sekund.